Sunday, January 21, 2007

Saya memang tidak akan berhenti bertapa

Saya mulakan kemaskini terbaru ini dengan salam kemaafan buat ramai teman yang sering bertanya tentang blog saya yang sudah hampir setengah tahun membisu. [Dahri, Jimadie, Abe Rahimidin Zahari dan Akak Raihani - ambil ini, penumbuk sulung di awal hijrah.] Bukan tak ada idea atau hilang komputer atau ditimpa bencana. Kerana terlalu banyak yang nak ditulis sebenarnya. Tapi sengaja saya paparkan lama-lama iklan buku-buku saya, cuba-cuba mahu melihat setakat mana sambutannya. Macam biasalah, seperti yang saya selalu kata; jual buku bukan macam jual nasi lemak atau makanan-makanan lain.

Tapi, saya tidak pernah diam bertapa; menulis apa saja setakat yang terdaya. Walaupun saya kelihatan diam lama di alam maya, di ruang siber. Tapi, di ruang yang tidak siber, saya masih ada untuk bertemu dengan anda semua. Itu pun kepada yang rajin membaca, orang yang seperti andalah maksud saya - yang suka baca blog, majalah, surat khabar, jurnal, risalah, buku dan segala yang boleh dibaca. Saya sukalah dengan orang yang macam awak semua ni. Yang tanya, kalau lama saya tak kemaskini blog, yang tanya juga tentang apa buku-buku baru saya. Yang nak ambil tahu tentang dunia ilmu. Yang ingin maju. Terima kasih banyaklah awak-awak yang ada. Terima kasih ya.

Dalam diam saya yang lama dari berblog, terlalu banyak yang tak saya catatkan. Tentang beberapa majlis sastera anjuran DBP Wilayah Timur, Kota Bharu yang saya hadiri. Tentang kelana saya selama dua hari satu malam di Tasik Pergau, Jeli. Tentang pengakuan saya di Malam Pengakuan Penyair di Rumah PENA awal Disember tahun lalu dan tentang kehidupan saya selama seminggu lebih di Kuala Lumpur sehabis membuat pengakuan, juga tentang buku-buku yang sempat saya beli di Kuala Lumpur. Tentang kesyahduan Aidiladha dan majlis 'Qurban' di kampung saya. Tentang buku saya yang tak laku di Pesta Buku Machang. Dan tentang buku saya yang hilang di majlis sastera.

Kadang-kadang, ada ketikanya kita perlu diam dan kadang-kadang, ada ketikanya kita perlu bercakap dan memberitahu supaya orang faham. Dan ada ketikanya terlalu banyak yang perlu kita beritahu dan banyak juga yang tak perlu diberitahu. Di awal tahun yang baru, biarlah blog ini pun ada tulisan baru untuk awak-awak yang tak pernah letih-letih menunggu.

Oh ya, untuk teman-teman di sekitar Kuala Lumpur yang mahu dapatkan dua buku terbaru saya; boleh membelinya melalui Saudara Mohd Dahri Zakaria [wartawan esastera], Nasriah Abdul Salam di UIAM, Gombak dan Faisal Mustaffa [pengedar buku online]. Tapi, kepada yang mahu memesan secara online, boleh rujuk kemaskini saya yang terdahulu di blog ini.

Kini tanah Padang Raja, masih kekal seperti biasa dengan langit mendung yang bersilih ganti dengan panas seketika dan kemudian bertukar mendung semula. Cuma pagi ini, hujan sudah beberapa jam tidak turun. Selalunya hujan akan bersilih ganti dengan sedikit panas, mendung dan hujan kembali dan panas lagi. Begitulah yang terjadi, sudah beberapa hari.

Di awal hijrah yang redup ini, biarlah saya akhiri catatan pembukaan ini dengan sebaris ayat Allah ini; bukan sahaja buat saudara-saudara yang ditimpa bencana banjir di Johor tetapi yang berada di mana-mana saja, ditimpa bencana atau tidak ditimpa bencana - malah untuk ingatan diri saya juga, iaitu maksud ayat ini;

"Dan (patutkah) mereka (berdegil) tidak mahu memperhatikan, bahawa mereka dicuba (dengan berbagai-bagai bencana) pada tiap-tiap tahun, sekali atau dua kali; kemudian mereka tidak juga bertaubat, dan tidak pula mereka mahu beringat (dan insaf)?"
[Surah At-Taubah: 126]

Salam Maal Hijrah 1428. Jumpa lagi.Salman Sulaiman
Teratak Seni, Padang Raja,
Machang.
12.23 tengah hari, 21 Januari 2007.
Ahad, 2 Muharam 1428 H.

No comments: