Sunday, September 04, 2005

Kalau Tiba-tiba Dia Bertudung

Seorang teman, yang sekian lama saya kenali. Dari kecil, sampailah kami meningkat ke alam remaja - dia begitu selesa tanpa tudung di kepala. Lama juga, dan banyak kali juga saya bertekak (berbahas) dengannya, dan lebih menyarankan - betapa eloknya kalau dia bertudung, lebih manis di mata saya. Dan saya kira akan lebih manis juga di mata orang lain.

Lama kemudian, sesudah bertahun-tahun berkenalan - tiba-tiba dia membungkus kepala dengan tudung cantik, membuatkan dia lebih menarik. Dia akan mengelak dan buat-buat tak dengar kalau saya ingatkan kembali hujah saya kepadanya ketika dia belum bertudung dulu. Bagaimana panjang lebar saya memberi saranan supaya dia memakai tudung. Dalam hati, sayalah orang yang paling gembira tentunya. Kerana, sudah lama benar saya ingin melihat dia bertudung.

Masih ingat benar di akal kepala saya, bagaimana macam-macam alasan dan jawapannya ketika menerima saranan saya supaya dia bertudung seperti anak gadis lain yang sebaya dengannya. Kalau anda masih ingat, sebuah cerpen saya yang pernah tersiar di Tunas Cipta berjudul "Debat Kita di Beranda Cinta" ialah bagaimana macam-macam debat panjang lebar saya dengannya tentang banyak perkara, termasuklah saranan saya supaya dia bertudung; saya angkat ke dalam sebuah naskhah kreatif berbentuk cerpen.

Alhamdulillah, kini dia masih kekal bertudung. Saya masih kekal gembira dengan tudung di kepalanya, kerana sayalah antara lelaki yang paling sungguh-sungguh ingin melihat dia bertudung kepala satu ketika dulu.

Di kampus, ini satu kisah yang lain pula. Senior saya, yang kini sudah berijazah pertama. Juga, dulunya melepaskan rambutnya dengan hanya satu ikatan di kepala, bukan sanggul tapi sekadar simpul-simpul. Pada saya, perempuan Islam yang cantik ialah yang bertudung. Ketika cuti sidang pengajian selama tiga bulan yang lalu, bertemu dua tiga kali dengan seorang kenalan perempuan yang pernah rapat dengan senior saya itu - banyak kali juga kami berbicara tentang, bagaimanalah kalau si senior saya itu bertudung. Sedang dalam hati saya, sudah lama benar saya terfikir dan berhasrat agar dia bertudung, satu hari nanti. Kami berdua seperti berdoa.

Terasa pada saya, harapan untuk melihat dia bertudung seperti terlalu tipis sangat. Mustahil. Iskh, takkanlah dia akan bertudung. Saya semacam putus asa, untuk melihat satu hari nanti dia bertudung cantik, tampil dengan penuh menarik sebagai gadis Melayu yang Islamik.

Tiba-tiba, ketika kembali memulakan pengajian di sidang akhir di kampus - saya menerima jemputan senior saya itu untuk kami (senior saya itu, saya dan teman-teman saya di kampus) keluar makan bersama, setelah lama tak jumpa dan bercuti sakan. Terkejut saya, setelah rakan yang menyampai pesan memberitahu bahawa senior saya itu telah bertudung. Sambil-sambil di dalam hati, saya terlalu gembira dan penuh syukur kerana termakbul juga harapan saya yang ingin melihat dia bertudung cantik dan tampil menarik dengan penuh Islamik.

Saya memang sudah lama percaya, kerja Allah tetap tak akan terduga manusia. Alhamdulillah, saya begitu bersyukur di dalam hati. Dan, di meja makan kami malam itu, saya sempat menitipkan satu surat kecil untuknya, yang kertasnya saya koyakkan dari buku catatan kecil saya di dalam kocek. Saya tuliskan, semacam harapan dan doa saya supaya perubahannya diberkati Allah dan dia terus kekal begitu - bertudung cantik, penuh Islamik.

Kalau dia membaca ini, saya harap dia akan terus tabah menerima pelbagai umpat keji orang yang kata macam-macam. Maklumlah, kerana perubahan yang tak terjangkakan. Di dalam hati, saya kekal berdoa dan berharap supaya dia kekal bertudung cantik begitu sampai bila-bila.

Juga, saya sudah lama benar berharap ingin melihat Siti Nurhaliza pula bertudung. Juga, Malaysia dihiasi dengan artis perempuan yang bertudung cantik seperti Wardina dan Waheeda. Besar sungguh harapan saya agar dunia seni Malaysia diwarnai dengan kehadiran artis perempuan yang bertudung cantik dan bersopan tertib seperti Wardina dan Waheeda.

Ya, kalau tiba-tiba dia bertudung, sayalah yang paling gembira sebetulnya.


Salman Sulaiman
Siber Kafe KBM,
Sungai Dua, Minden.
11.50 malam - 4 September 2005, Ahad yang penat.

No comments: