Sunday, August 31, 2008

Selamat hari merdeka & salam ramadan!


"Kalaulah sebutir peluru yang memamah tubuh Tok Janggut sembilan puluh tiga tahun yang lalu di Kampung Dalam Pupoh dulu tidak dapat melukakan tubuh pendekar Melayu itu, mungkin catatan sejarah tidaklah begitu berdarah. Namun, rohnya seperti masih berlegar di tanah Serambi Mekah melaungkan kalimah Allah. Selamat menyambut hari merdeka!"

"Moga-moga malaikat pencatat amal berkepak ke langit dengan gugusan pahala kita semua ramadan ini. Selamat berpuasa dan selamat menjalani ibadah di bulan mulia!"

Hari ini 31 Ogos, tiba-tiba mengingatkan saya kepada sejarah berdarah bumi Serambi Mekah 93 tahun yang lampau. Notis ini tentunya akan menyegarkan kembali ingatan kita semua kepada sejarah luka yang sudah berlalu hampir seratus tahun itu:

Perwawai Notis

Bahawasanya adalah pada 12 haribulan Mei Duli Yang Maha Mulia Sultan telah titah hendaklah orang yang tersebut namanya di bawah ini menyerahkan dirinya di dalam masa 7 hari lamanya supaya boleh ia menjawab tentang perkara-perkara yang telah dituduh di atasnya.
Shahdan adapun mereka itu telah enggan daripada menyerahkan dirinya serta tiada memberi jawab di atas perdakwaan yang dituduh di atasnya.
Waba’dahu oleh hal yang demikian pada masa sekarang ini titah Duli Yang Maha Mulia Sultan Kelantan memberi ketahui syarat-syarat adapun Duli Yang Maha Mulia itu akan kurniakan hadiah sebanyak $500 kepada siapa-siapa yang dapat membawa serahkan kepada mana-mana pegawai kerajaan mana-mana seorang daripada mereka yang tersebut di bawah ini walaupun mati atau hidup:–


Ungku Besar tempat duduknya Jeram.

Haji Hassan Tok Janggut tempat duduknya Nering.

Penghulu Adam tempat duduknya Kelubi.

Haji Said tempat duduknya Cherang Tuli.

Che Sohok tempat duduknya Nering.


Termaktub di Balai Besar kepada 20 haribulan Mei 1915.

[Sumber: Tok Janggut: Pejuang atau Penderhaka? oleh Nik Anuar Nik Mahmud, hal. 42, Selangor: Hazco Print, 2005]

* Notis ini ada dalam simpanan Arkib Negara Malaysia.

** Naskhah asal notis ini ditulis dengan menggunakan tulisan jawi lama.

*** Perwawai menurut Kamus Dewan bermaksud ‘pemberitahuan (dengan melaung), pengumuman’.Salman Sulaiman
Padang Raja, Machang.
9.33 pagi, 29 Syaaban 1429 H.
31 Ogos 2008, Ahad.

1 comment:

Anonymous said...

Nike respect the heat. Asics Onitsuka Tiger Wearing Nike trainers shoes ran in the northern hemisphere, did you try? It's simple. Franklin Marshall Store You run slower in the heat; you run slower in humidity; if it's hot and humid you'll run significantly slower than on a cool, dry night. Now, you're probably thinking, the north face jackets "Great. I won't be able to run this summer in my town where it can be 90 plus degrees with 80 percent humidity." Not true. You can run, but you have to do three important things when training seriously in the heat of the summer. Just enjoy the summer months, Moncler Sale but be willing to alter your training in the heat.